ODS y Editorial La Orquídea de Darwin

Des dels inicis, en l’editorial L’Orquidia de Darwin apostem pel Desenvolupament Sostenible com a línia editorial. Els contes per a l’educació ambiental tenen, des de llavors, l’objecte d’acostar els valors i la visió ambientalista al públic lector. Aquesta és la missió de l’editorial. El primer llibre amb el qual arranquem L’arbret que volia créixer (veure notícia), era ja un relat el fons del qual tenia com a protagonista la sostenibilitat. En aquest cas particular l’ús sostenible dels espais forestals i la valoració dels ecosistemes terrestres.

Els principis que recollíem en el projecte estaven marcats pels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, i que van marcar l’estratègia del període 2000-2015. Ara, impulsats per Nacions Unides, es posen en marxa els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que donen continuïtat als anteriors i plantegen l’estratègia per al període 2015-2030. Són 17 objectius amb 169 metes, on s’inclouen nous àmbits de treball com el canvi climàtic, el consum sostenible, l’impuls d’un nou model d’economia 1, etc. Per a més informació i detalls pot consultar-se la WEB de Nacions Unides.

D’altra banda, des de la UNESCO es plantegen uns objectius d’aprenentatge per a aconseguir els ODS. En aquest procés jugarà un paper fonamental l’educació ambiental, o educació per al desenvolupament sostenible. Pot consultar-se el document en el qual es recullen les competències i els objectius específics d’aprenentatge, per a tots els ODS, en punxa ací

 

Desenvolupament Sostenible i ODS Orquidia de Darwin

Gràfic: Principis del Desenvolupament Sostenible que regeixen els diferents programes de Nacions Unides. Ara els ODS, i amb anterioritat els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, etc.).

 

De moment, des de l’editorial, s’han llançat quatre contes. Com a eines per a l’educació ambiental, treballen diferents temàtiques i encaixen amb les metes dels ODS. Però, fins i tot canviant els programes, no hem d’oblidar, que la finalitat continua sent aconseguir la meta del desenvolupament sostenible, a nivell global. Això suposa un equilibri entre els tres pilars: sociocultural, econòmic i del medi natural (veure imatge).

Els contes que hem editat de moment són: L’arbret que volia créixer, llançat en 2008 i que ha vist ja la segona edició en 2012; El meu amic Hemidactylus, sobre la biodiversitat i els ecosistemes, editat en 2008 i que compta també amb dues edicions, la segona de 2009; El tresor de Gerticos, de 2009, una història sobre els visigots que tracta de la conservació del patrimoni cultural; i L’Amenaça terrestre, de 2010, sobre l’aigua, la seua problemàtica i les solucions.

Els contes, i els materials i activitats associades, es relacionen amb els objectius: Salut i benestar (ODS3), Igualtat de gènere (ODS5)Aigua neta i sanejament (ODS6), Producció i consum responsable (ODS12) i Vida en els ecosistemes terrestres (ODS15), i indirectament poden treballar-se alguns altres.

(1) Des de Natura i Cultura es desenvolupe des de 2013 un projecte orientat a aquest efecte: l’Escola d’Emprenedors Sostenibles.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X