L’Orquídia de Darwin llança un àlbum il·lustrat per a ajudar els més xicotets –i majors– a descobrir la reutilització, una manera de donar nova vida als objectes que hem usat i que aparentment ja no serveixen per a res. És una narració gràfica que ens proposa seguir un meravellós principi que té la naturalesa: «res es rebutja».

Per a què serveix un paraigua?, és un àlbum il·lustrat d’educació ambiental amb un original guió que ajuda a despertar la creativitat mentre sensibilitza i ens mostra que, amb imaginació, existeixen innombrables possibilitats per a reutilitzar. Reutilitzar és la segona opció com a prioritat, després de la reducció, per a minimitzar la problemàtica ambiental generada pels Residus Sòlids Urbans (RSU) a les nostres ciutats.

Creat per Just.RR, il·lustrador i dissenyador, ha comptat amb la revisió i adaptació per a l’educació ambiental de Natura i Cultura. Les magnífiques il·lustracions de Just.RR, la seua senzillesa i la seua força de comunicació ens fan intuir que «ens desfem amb excessiva facilitat dels objectes», i també ens mostra que, amb una ment oberta i amor al nostre entorn, som capaços de trobar el camí de la naturalesa, reutilitzar, la idea d’economia circular.

ilustració hort escolar Compostela

Figura 1. Il·lustració de Just.RR de Per a què serveix un paraigua? (Imatge: Editorial L’Orquídia de Darwin).

A més, el conte inclou subtils però nombrosos detalls per a l’educació ambiental, en particular sobre la gestió dels RSU… la compostera per a reutilitzar la matèria orgànica en l’hort escolar, el llibre 3Rs com a referència al coneixement per a promoure la participació en la resolució dels problemes… fins a elements quasi ocults com un corcó en un penjador de fusta, que representa l’últim pas d’ús de la matèria-energia pels descomponedors xilòfags en la naturalesa… el que s’ha dit: «en la natura res es rebutja».

En resum, un llibre per a gaudir amb els xiquets i les xiquetes que ens ensenya una cosa important, i que és la diferència entre la manera de conducta de la naturalesa i l’ésser humà, en la naturalesa no hi ha «fems» i podem reduir els RSU reutilitzant, donant un nou ús a molts objectes.

L’àlbum està disponible tant en castellà com en valencià. Però a més, en la web poden descarregar-se activitats per a divertir a casa o en el col·legi a lectors i lectores, completar la tasca de sensibilització i promoure la lectura. També Natura i Cultura ofereix un programa d’animació lectora amb el conte acompanyat de tallers i jocs relacionats amb el llibre.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X