Una il·lustració de Hergé per al cómic El loto azul subastada per quasi 3,2 milions d’euros

A mitjan gener es va subhastar un dibuix original d’Hergé, previst per a la portada del còmic El lotus blau, per quasi 3,2 milions d’euros. El dibuix, realitzat en 1936, mesura 34 x 34 cm i està realitzat amb tinta xinesa, aquarel·la i gouache.

Com pot comprovar-se, el dibuix subhastat no és el mateix que el de la publicació. L’editor no el va imprimir per ser molt cara la seua impressió amb les tècniques d’impressió de l’època. El dibuix li ho va regalar llavors Hergé al fill de l’editor, Jean-Paul Casterman, qui el va plegar en sis plecs i el va guardar amb manyaga fins a la seua defunció en 2009, preservat durant més de 80 anys de la llum, raó per la qual es troba en tan bon estat. Encara que hi ha especialistes —Philippe Goddin— que qüestionen aquesta bonica història i indiquen que els dobles els va realitzar l’autor per a enviar la il·lustració per correu a l’editorial, i que el dibuix tranquil en el depòsit d’aquesta juntament amb uns altres i no es va retornar a l’autor.

Per descomptat, Casterman mai hauria imaginat el preu astronòmic que ha aconseguit la seua venda. En els anys 90 es va negar a vendre-la, perquè suposava un regal d’Hergé. Els que si han apreciat el resultat de la subhasta han sigut els seus hereus. Encara que de moment ja s’ha creat una gran disputa entre la família de l’editor, els hereus d’Hergé, marmessors i fins al govern belga.

colorido el loto azul de Hergé

Imatge: Portada original realitzada per Hergé exposada per a la subhasta en Artcurial (foto presa de Noemie Olive, Reuters). Coberta davantera de la primera edició espanyola de 1965 (col·lecció L’Orquídia de Darwin).

 

Siga com vulga, les il·lustracions de Tintín, cotitzen a l’alça amb el pas del temps. Aquesta il·lustració ha aconseguit en la subhasta realitzada per Artcurial el preu de 3.175.000 € i ha sigut adquirit per un col·leccionista particular. És la peça més cara de la història en relació al còmic.

L’obra de Hergé quasi al preu de Andy Warhol.

Per descomptat, aqueix preu ha generat una gran controvèrsia, perquè parlem que il·lustracions de Herbé cotitzen a gran nivell, quasi a l’altura d’obres d’Andy Warhol. Però no oblidem dues coses, l’art connecta i el seu preu és el que una persona està disposada a pagar si l’obra li agrada, li entusiasma —i té els diners suficients, clar—. No podem negar que la il·lustració és meravellosa, ja en aqueixos moments Hergé parlava que aquesta era la seua obra mestra «el millor que havia dibuixat i escrit».

Entre els lectors i els especialistes en el còmic d’Hergé, hi ha coincidència que està és la portada més bonica de totes les de Tintín i que mostra la genialitat de l’autor. Aquesta aquarel·la, és considerada com una autèntica obra d’art, i així ho ha reflectit el preu en la subhasta.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X