El paper de les persones consumidores s’està considerant com un dels elements fonamentals per a donar solució a la problemàtica ambiental, impulsar el desenvolupament sostenible i, especialment, per a promoure l’economia local i lluitar contra el canvi climàtic.

L’ajuntament de Catarroja treballa des de l’Oficina Municipal del Consumidor (OMIC), fa més d’una dècada, un programa d’educació ambiental anual sobre «Consum Responsable» amb l’alumnat de primària. Aquest programa educatiu s’ha fet extensiu a la població en general amb un conjunt de tallers en el mercat municipal. Enfocats al públic infantil i, a l’una, a les famílies que assisteixen acompanyant-los. Enguany es tracten temàtiques de consum responsable relacionades amb la compra en el comerç local, l’alimentació saludable i sostenible, el consum de l’aigua i els residus, tan presents en l’acte de compra.

 

Foto: participants en un dels grups realitzant algunes de les activitats (Foto: Natura i Cultura – Editorial L’Orquídia de Darwin).

 

S’han programat tres tallers al llarg de la primavera.

El primer, que ha tingut lloc aquest dissabte 25 de març, ha consistit en una activitat per a descobrir els aliments saludables, jugant i reflexionant amb la piràmide dels aliments i el plat d’Harvard. Seguidament els 14 participants van realitzar una ruta, acompanyats per les mamàs o els papàs, pel mercat municipal coneixent els comerços i descobrint els productes que ofereix el mercat, afavorint la compra local. Per a finalitzar van acolorir algunes imagenes d’un mercat i van confeccionar una xapa-pin amb la imatge del mercat municipal. En finalitzar l’activitat es van sortejar sis contes de Betlem Petrie i els mites de la mediterrània, una aventura de mites valencians i mediterranis en la qual també es valora l’alimentació saludable i sostenible, així com la importància de l’agricultura i la compra local.

Resten dos tallers, un per al dia 22 d’abril, on es tractarà el consum responsable de l’aigua. En el tercer, el 27 de maig, l’activitat versarà sobre la importància de reduir els residus i aprendre a reutilitzar, un aspecte important a l’hora de la nostra decisió de compra. En tots dos se sortejaran entre els participants contes de L’amenaça terrestre, sobre l’aigua, i l’àlbum il·lustrat Per a què serveix un paraigua?, sobre la reutilització dels materials. Amb aquesta iniciativa es compleix un precepte bàsic de Catarroja com a ciutat educadora: promoure l’hàbit de la lectura.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X