Conte educaci ambiental Bosc i ODS

Els problemes mediambientals fan que siga imprescindible treballar de manera urgent en educació ambiental. Gran part de la humanitat s’ha allunyat de la naturalesa en els últims 50 anys. Les persones ja no posseïm els coneixements sobre el medi natural que posseïen les generacions dels nostres majors i les que els van precedir. No tindre l’entorn natural al nostre abast impedeix «conviure amb ell» i això dificulta la seua comprensió i, amb això, el desig de preservar-lo.

Si les persones en aquestes dues o tres últimes generacions s’han allunyat del medi natural, és necessari tornar a acostar-nos a ell per a poder conéixer-ho, d’aquesta manera podrem estimar-ho i com a conseqüència defensar-ho. No es pot estimar el que no es coneix ni defensar el que no s’estima. Reconnectar amb el natural ha de fer-se des d’edats primerenques, així és possible que hi haja generacions més amables amb el nostre planeta en el futur. Per això, presentem la segona edició, ampliada, de l’arbret que volia créixer, per a ajudar a l’educació ambiental en edats primerenques des dels centres educatius.

Els contes han sigut, al llarg de la història, un pilar fonamental en la transmissió del coneixement, ja siguen comptats o llegits, porten als lectors a una experiència i a vivències a través dels personatges. Això fa que els temes tractats en les històries siguen més pròxims, i per tant, més fàcils d’assimilar. Les eco-lectures es converteixen en un bon mètode d’acostament de la joventut al medi natural, així augmenta la comprensió sobre el funcionament i les connexions en el medi ambient.

Llavors: com introduir les eco-lectures en els centres escolars? La iniciació ha de ser progressiva i, al seu torn, dividir-se en etapes amb diferents objectius. És necessari una adaptació al grup d’edat. En edats primerenques, tant infantil com primer cicle de primària, són recomanables les eco-lectures que parlen del medi ambient i ajuden a comprendre-ho i valorar-lo, sense haver de parlar dels problemes que existeixen en ell, simplement mostrant bons hàbits.

eco-lectures centres educatius

Imatge: il·lustració de Marina Pinilla, per a la segona edició (Foto: Natura i Cultura).

 

Des de l’editorial L’Orquídia de Darwin, amb L’arbret que volia créixer, un llibre adaptat als xicotets, obrim una finestra per a concertar i aprendre sobre el bosc i la importància que té per a les persones. És un conte que genera emocions, i ja sabem que:

 «El maneig de les nostres emocions pot ser un factor tan decisiu, o més, que el coeficient intel·lectual, ja que és necessari educar les emocions per a fer-nos conscients i sensibles del que ocorre al nostre voltant» (Goleman, 2011).

En paraules de Goleman, és important educar en emocions «per a fer-nos conscients i sensibles al que ocorre en el nostre voltant». Aquest és el motiu que fa important treballar a través de les eco-lectures, aporten coneixement i generen emocions, la qual cosa porta a tindre vincles positius amb el planeta i els éssers que l’habiten. Aquesta seria la primera fase de l’educació ambiental tal com planteja José Antonio Corraliza, catedràtic de Psicologia Ambiental de la Universitat Autònoma de Madrid.

L’arbret que volia créixer és un llibre dirigit a infantil i primer cicle de primària. Compte la història d’un xicotet arbre que desitja créixer per a ser admirat per les persones que visiten el bosc —tots els xiquets volen ser majors—. Els lectors descobriran la importància dels arbres i del bosc en l’equilibri natural, aprendran que és útil per a les persones, però fent ús racional dels seus recursos. Es tracta d’una bonica història on el nostre protagonista passarà per diverses emocions fent-nos participes d’elles. Gràcies a una fada, l’arbret serà capaç de valorar-se així mateix i, alhora, valorar l’entorn que li envolta. Finalment, la història ens ajuda a descobrir que la lectura ens fa diferents, que gràcies a ella, coneixerem millor el nostre entorn i el conservarem.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X