Els contes són eines que no ens fallen per a educar

Mentre es relata una història, açò màgic que és la infància, transporta als xiquets i xiquetes a mons on ells són els protagonistes. S’identifiquen amb els personatges, en la seua ment sorgeixen experiències i queda un pòsit, com una vivència o una experiència per a la vida d’adult. El relat suposa un acte emocional, un estímul a pensar, i és açò el que educa millor: emocions i pensament.

El conte, a més, porta associats molts elements dels quals no som normalment conscients: és un recurs per a ensenyar a escoltar, per a desenvolupar la imaginació i la creativitat, per a educar els valors, per a connectar-nos. El relat ho podem fer els familiars, però ha de fer-se amb passió i vivint la història. Si no ho fem a casa, portem als xiquets als contacontes. Una vegada creixquen i tinguen l’hàbit de llegir, sols es transportaran i escoltaran els sons de la narració.

No hi ha dubte, que el conte ben narrat «té música», però si la música de debò entra en joc, es crea la atmosfera propícia per a amplificar les sensacions i les emocions. El compositor Bernard Herrmann (1911–1975), especialitzat en música per a cinema, va dir una cosa que és aplicable als contacontes: «la música ha de completar el que els actors no aconsegueixen a dir, pot donar a entendre els seus sentiments i ha d’aportar el que les paraules no són capaces d’expressar».

 

cuentacuentos

Sessió de narració d’Ana Belén Rodríguez en un programa TEDx Gijón

 

Per a completar i descobrir les raons que vinculen els contes amb l’educació, val la pena veure i escoltar la magnífica i emocionant narració que fa Ana Belén Rodríguez de Puppy’s, una companyia asturiana de narració oral i música. I que comença amb una frase de Gianni Rodari, un dels més grans comptadors d’històries de tots els temps: “L’ús de la paraula és un bell so democràtic, no perquè tots siguen artistes, sinó perquè ningú siga esclau. L’ús de la música, d’eixe altre llenguatge universal, també ho és”.

No et perdes la resta, és molt interessant: LINK: https://youtu.be/K0w8G1xQ7uY

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X