Els dies 4 i 5 de maig, han tingut lloc unes Jornades sobre l’Emergència Climàtica, organitzades pel CEFIRE, àmbit CTEM, en col·laboració amb la càtedra Càtedra de Cultura Científica per a l’Emergència Climàtica (Càtedra CCC) i el Jardí Botànic de la Universitat de València. La trobada ha tingut com a objectius: donar a conéixer les experiències dels centres educatius en relació a l’emergència climàtica i afavorir la col·laboració entre centres; oferir eines per a desenvolupar l’esperit crític i per a ajudar a prendre mesures contra el canvi climàtic; conéixer els recursos de la Càtedra CCC i ha oferit a l’alumnat un espai per a mostrar les seues experiències.
Les jornades, que s’han realitzat al Jardí Botànic de València, han comptat amb conferències plenàries, debats i exposicions de projectes de centres i entitats que treballen la temàtica relativa al canvi climàtic i la sostenibilitat. En l’esdeveniment, també ha tingut lloc la trobada anual de joves de centres no universitaris (CONFINT), on han sigut triats els representants de la Xarxa de Centres per la Sostenibilitat de la Comunitat Valenciana, de la xarxa estatal EsenRED.
S’ha comptat amb la participació de Fernando Valladares (investigador CSIC), Álvaro Sáiz (Ministeri d’Educació i Formació Professional), Amparo Vilches (Universitat de València), Alejandro Ramón (Ajuntament de València) i Olga Mayoral (càtedra CCC i Jardí Botànic), que van oferir interessants reflexions i propostes per a treballar a l’aula. Eva Pastor (Jardí Botànic) va actuar com a dinamitzadora de la taula de debat.
Aquestes jornades són de summa importància, per la crisi ambiental que vivim, i atés que l’emergència climàtica i els ODS són pilars fonamentals de la transversalitat dels nous currículum. Per tot això, aquestes trobades poden resultar de molta utilitat en l’hora de dissenyar situacions d’aprenentatge en qualsevol dels àmbits i les etapes educatives.
En les jornades han estat 55 participants del professorat i 20 de l’alumnat, i entre els expositors d’experiències cinc centres i set entitats col·laboradores. Natura i Cultura ha sigut una de les entitats i ha mostrat els recursos i projectes que desenvolupa, per a centres educatius, relacionats amb el canvi climàtic i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Entre els programes que més van interessar al professorat ha destacat: l’Escola d’Emprenedors Sostenibles (EES), un projecte de treball cooperatiu a l’aula, que compta amb el patrocini de Caixa Popular i diversos ajuntaments, s’enfoca el model econòmic, i on l’alumnat crea una cooperativa sostenible que finalitza en la Trobada de EES. També el projecte Escoles pels ODS, que es desenvolupa amb el suport d’ajuntaments i, com a recurs innovador, els llibres i materials d’educació ambiental de l’editorial L’Orquídia de Darwin que utilitzen la literatura i l’art com a eina de treball.