L’editorial L’Orquídia de Darwin presenta un nou conte d’Albert Hernàndez dirigit al publique infantil Toli, el gosset invisible. Un viatge solidari. El conte és el segon lliurament en la qual el gos Toli, invisible pel do que li va atorgar la Fada dels Colors de l’Arc de Sant Martí, viu aventures molt d’actualitat en companyia del seu inseparable amic Ratolí de Cua d’Assot.

Albert Hernàndez I Xulvi és un autor valencià, àmpliament reconegut amb premis com: Benvingut Oliver (1988), l’*Encobert (1988), Premi Nacional de Literatura Juvenil Ciutat d’Ibi (1990), Premi de les Lletres Andorranes (1992) i Premi de les Arts i les Lletres del Govern de Andorra (1995), el premi de novel·la Modest Sabatè de la ciutat de Perpinyà (1997), Premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitaris de Filologia Valenciana (2001) per l’obra Temps de fang, el premi de novel·la Enric Valor (2006) per El tango de l’anarquista, o el Premi Fiter i Rossell de Novel·la (2013) per La ciutat de les flors, entre altres. També premiat amb el primer premi de teatre de Vila-real amb l’obra Amigues.

Les il·lustracions han sigut realitzades per Jesús Padilla, il·lustrador i col·laborador de l’autor, que posseeix un estil molt peculiar i pròxim al públic infantil. Recentment ha col·laborat en un llibre que promou l’amor als animals, Taca, sus juegos y juguetitos, de María dels Àngels San Miguel.

Premi Albert Henàndez i il·lustracions Toli

Imatges. Albert Hernàndez en la recepció del premi per la seua obra La ciutat de les flors (Foto: Alex Lara, publicada en El periòdic d’Andorra). Il·lustració de Jesús Padilla en el conte de Toli (Foto: L’Orquídia de Darwin).

 

Els protagonistes del conte són animals, però la narració suposa un bany d’humanitat i solidaritat. En el seu inici descobreix alguns dels problemes ambientals que afecten el planeta: la contaminació de les mars i el seu impacte en els organismes marins, representats per la balena, els incendis forestals i la incidència en la fauna i als ecosistemes… Però, poc a poc, ens va portant a les necessitats, no sols dels éssers vius del planeta, també de les persones. Ens porta al terreny de l’humà.

Aquest conte d’educació ambiental per al públic infantil, destaca per la força i les habilitats literàries per a transmetre als més xicotets la idea de l’amistat, de la solidaritat i s’endinsa en els problemes humans com el casament de la princesa Diamar amb algú no desitjat o la soledat de les persones majors, com l’avi Tenqueta.

S’estima que entre 10 i 12 milions de xiquetes són víctimes d’un matrimoni forçat cada any. Això suposa l’inici de la violació dels seus Drets Humans. Parlem de xiquetes molt joves. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) tenen com una de les seues metes la supressió d’aquestes pràctiques discriminatòries.

Un altre aspecte important és l’envelliment creixent de la població que sol estar lligat a la soledat i l’aïllament social. Ací juguen un paper important, com a element d’oci i companyia els animals, però sobretot el conte pot ajudar a plantejar la idea de la soledat i de qui hem de ser els acompanyants de les persones majors.

Al llarg de la lectura els xiquets i les xiquetes poden trobar referents a la solidaritat: el suport incondicional, per part de Toli i Ratolí de Cua d’Assot, a la causa o les necessitats de la resta de personatges en les situacions compromeses de la seua vida.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X