Abans de dormir cal llegir, però és el mateix en un llibre de paper que amb tecnologia electrònica?
La resposta a la pregunta sembla clara segons un estudi d’Anne-Marie Chang i col·laboradors, que es va publicar en la revista Proceedings of the National Academy of Sciences: no és el mateix per a la salut llegir a la nit un llibre en paper que en un dispositiu electrònic. La lectura d’un text en format electrònic pot influir en el patró del somni.
S’ha comprovat que utilitzar equips electrònics amb emissió lumínica (tabletes, lectors de textos, ordinadors i telèfons mòbils) abans de dormir, fa que ens coste més agafar el son i, a més, dormim pitjor.
La causa és l’emissió de llum blava de la majoria dels dispositius. El nostre organisme funciona amb uns bioritmes ajustats al dia i la nit, a la llum i a la foscor. Al capvespre, en resposta a les condicions de llum de l’entorn, s’inicia un procés metabòlic de producció d’hormona melatonina, i comencem a tenir son.
Aqueixa llum artificial, enganya al nostre organisme, i es redueix la producció de la melatonina, tardem més a dormir-nos i es dorm pitjor i menys profundament. No hem d’oblidar que, des del punt de vista de la salut, dormir bé és fonamental, i que un somni de mala qualitat afavoreix diverses malalties.
No hi ha dubte que les noves tecnologies són un element important per a la lectura i l’oci, en particular per als nostres fills i filles. Hem d’acostumar-los a utilitzar aqueixos mitjans durant el dia, amb bona llum, i arribada la nit, la lectura deu ser en llibres i contes de paper. La diferència està el la emissió de llum que arriba als nostres ulls, en paper és la que es reflecteix de l’entorn i en els elements electrònics és directa des del propi aparell.
Cal recordar també que, de forma natural, la xiquets i joves tenen el rellotge natural retardat, es dormen més tard i, com sabem, s’alcen més tard. Els dispositius amb llum integrada pot potenciar aqueix retard i al matí estar més cansats i tindran un rendiment més baix en el col·legi.
De moment, estem en els inicis de la lectura en format electrònic. Les pantalles amb lluentor o retroil·luminades, produeixen a més cansament visual. En el comerç ens ofereixen filtres i altres elements, que poden reduir la incidència negativa de tot tipus de pantalles en la vista, encara que l’OCU ho ha rebatut. Però no hi ha evidència que donen solució el problema del somni.
No neguem els avantatges de l’e-book, disposar d’una biblioteca en la nostra butxaca, adaptar la grandària de la lletra o el preu. Però per a dormir millor oferir als nostres fills i filles, o per a nosaltres mateixos, un conte o llibre de paper.
Pots consultar l’estudi citat en: http://www.pnas.org/content/112/4/1232