Els educadors ambientals treballem amb diferents recursos, i la literatura infantil hauria de considerar-se com una gran eina per les seues potencialitats —usos de personatges com a models, creadora de metàfores, propiciadora de la imaginació i constructora d’escenaris diversos, associada a la diversió, il·limitada en les seues propostes… —.

 

Però per a abordar els temes curriculars i qualsevol altra activitat transversal, els professors i les professores han de valorar els textos i els continguts, aprofitar els llibres que contenen materials i elements que poden orientar les accions d’educació ambiental. En altres paraules, l’activitat educativa, des de la perspectiva de la literatura ambientalista, ha d’ajudar a conéixer els ecosistemes naturals i antròpics, a descobrir la problemàtica ambiental, la causa dels problemes, el nostre paper en aquests, i promoure l’acció de canvi per a la solució. Llegir, i jugar entorn de la lectura, ha de portar a la reflexió i l’adquisició de valors, actituds i aptituds que orientes a l’alumnat cap a la qualitat de vida.

És important que els docents, o les famílies, tinguen una idea general del medi ambient, els elements que el conformen, els seus límits, l’ús que fem d’ells des del model de consum, els problemes d’esgotament i contaminació, les relacions que existeixen entre ells i la necessitat de participar en la solució. També fent una reflexió sobre els límits entre nivell de vida i qualitat de vida. A partir d’ací podrem aprofitar la literatura general existent per a treballar conceptes ambientals, o recórrer als textos específics de literatura, contes i fins i tot àlbums il·lustrats —que encara que escassos existeixen— per a l’educació ambiental.

En educació ambiental el medi ambient, els elements que el conformen, les relacions entre ells i els valors, són els vehicles per a l’aprenentatge. El medi ambient és el lloc on vivim, convivim amb altres persones i altres éssers vius, on obtenim recursos. L’educació ambiental propícia la sensibilitat i el coneixement de les relacions complexes entre naturalesa i societat. L’educació ambiental pot utilitzar diversos recursos per a l’aprenentatge, i com hem assenyalat, la literatura infantil pot contribuir de manera important.

En els centres educatius els llibres són protagonistes, són una eina útil i necessària. La lectura és bàsica per a l’aprenentatge, però també són promotors de la cultura i el coneixement, per a la comunicació i el contacte amb l’entorn, amb el món en què vivim i el descobriment de la diversitat i de la seua necessitat. La literatura és un diàleg, que incorpora aqueixa diversitat, per la qual cosa diu el narrador i els personatges, i perquè l’alumne que llig parla amb l’obra literària o el conte d’educació ambiental, discuteix o aferma pensaments, identificant-se amb els fets narrats i condueix al desenvolupament emocional i ètic.

 

Imatge: experiència en l’entorn forestal associada al conte L’arbret que volia créixer (Foto: Natura i Cultura).

 

Perquè aquests processos es donen, la connexió entre el llibres infantils i la lectora o lector, el professorat ha de servir de reforç, fent que es compartisca la lectura, que siguen espais de diversió i de joc productiu, connectant amb l’entorn i la realitat, plantejant posades en comú, conclusions i valoracions. Llegir i gaudir de la lectura ha de vincular-se en compartir, igual que ocorre amb qualsevol altra experiència que ens satisfà.

 

La literatura infantil a l’escola —i també a casa— serà important quan professors i famílies, seleccionen llibres o àlbums il·lustrats amb continguts; i els utilitzen com a elements educatius per a crear llaços amb el medi ambient, per a afavorir actituds responsables i orientades conservar el planeta,  els seus ecosistemes i promoure una vida digna de les persones. Al cap i a la fi, la literatura infantil un pont per a connectar amb la vida.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X