L’origen
El nom de l’editorial té el seu origen en un llarga història. Una història de pràcticament 200 anys que sempre m’ha fet que pensar. Aquesta història comença fa molt temps. En 1822 el botànic francés Louis Marie Aubert du Petit-Thouars (1758-1831) va descobrir a Madagascar una meravellosa orquídia, la Angraecum sesquipedale Thouars, 1822.
Uns anys més tard, Charles Darwin (1809-1882) publica el llibre Sobre l’Origen de les Espècies (1859). El llibre era un resum, com ell deia, de la seua teoria sobre la selecció natural per a explicar l’evolució de les espècies. En els anys successius Darwin va treballar en diferents disciplines, entre elles la botànica, per a explicar i justificar els seus plantejaments sobre com es produeix l’evolució. Tenia una xarxa molt gran de contactes. Científics, criadors de coloms… Un conreador d’orquídies de la Royal Society de Londres que coneixia el seu treball, li va enviar una caixa amb orquídies. Entre elles, hi havia una que va despertar l’interès de Darwin de forma particular. Era l’orquídia de nadal, estel de Belén o més coneguda ara com a orquídia de Darwin, la Angraecum. Li va cridar l’atenció el llarguísim nectari, l’espoló de 25-30 cm. Fent ús de la lògica científica, en el seu llibre On the various contrivances by whitch british and foreign ochids llaure fertilised by insects, publicat al gener de 1862, i basant-se en els processos de co-evolució entre orquídies i insectes, va predir que hi hauria una papallona esfinx amb una espiritrompa de la longitud de lespoló. Doncs hauria d’arribar al final del mateix per a prendre el nèctar. Quan Darwin va publicar el llibre no es tenia cap referència de l’existència de l’arna. La idea va ser recolzada per A.R. Wallace, l’altre pare de la teoria de la selecció natural, en un article de 1867.
A Madagascar, l’any 1903, es va trobar una arna amb una espiritrompa d’uns 30 cm.
Se li va cridar Xanthopan morganii praedicta. “Predita” en referència al plantejat per Darwin. Però, era aquesta la papallona que libaba el nèctar de l’orquídia de Darwin? Doncs sí, però es van necessitar altres noranta anys fins que es va aconseguir veure a l’arna libar en la flor.
La curiositat i el coneixement
Aquesta és una història que sempre m’ha agradat, com la història de Charles Darwin. Amb una base sòlida de coneixement, amb un bon mètode com és la ciència, podem descobrir les meravelles de la naturalesa i de nosaltres mateixos. La natura no oculta gens, tot ho tenim davant els nostres ulls. Només hem de tenir curiositat, fer-nos preguntes, observar i pensar. Darwin va veure alguna cosa “oculta” a moltes persones, si aprenem a mirar podem veure més enllà de l’evident.
La nostra editorial, cada història, com l’orquídia de Darwin, tanca secrets que amb interès i curiositat, mitjançant la lectura podran descobrir i interioritzar. Són històries que parlen al fons del nostre intel·lecte. I els xiquets i xiquetes saben escoltar.
NOTA: Pots veure vídeos de l’orquídia, la papallona i la seua llarga espiritrompa, la demostració que la predicció de Darwin era correcta, en els següents enllaços:
https://www.youtube.com/watch?v=mA7Gdlju7Fo
https://www.youtube.com/watch?v=iMz6lApJgu4
Hola Albano,
Sóc Empar de la Biblio Catarroja.
Voldria conseguir el llibre, per a ús particular, Per a què serveix un paraigua. Saps on puc comprar-lo?
En las librerías locales está disponible. Saludos, Amparo sé que ya lo tienes.