La amenaza terrestre en relación con el agua, el Nilo y Egipto

 

L’amenaça terrestre és un conte d’educació ambiental sobre l’aigua. El llibre es va presentar en 2009. Ara ix revisada la segona edició. Les noves il·lustracions són de Marina Pinilla, col·laboradora de l’Orquídia de Darwin.

Som conscients que l’aigua és un recurs vital per al nostre planeta.  Desgraciadament, aquest recurs es veu afectat per dos problemes: la contaminació i l’esgotament, més encara en el context actual de canvi climàtic. Per això, L’amenaça terrestre pretén que aprenguem moltes coses sobre l’aigua, el medi ambient i l’apassionant món d’Egipte.

La història

El conte comença en el Centre d’Investigació Espacial Galileu-Galilei. Allí, el jove Dj.-Lin i el doctor Herschel descobreixen l’arribada d’unes naus espacials en forma de botella. Voldran emportar-se l’aigua del planeta? L’arqueòloga Belén «Petrie» i els seus ajudants, Aziza i Ahmed, poden tindre la clau pels seus recents descobriments en les ruïnes egípcies en les quals treballen.

L’exèrcit, capitanejat pel general Custer, declara la guerra als extraterrestres i a Anuket. Però Belén té un pressentiment i prefereix el diàleg a les armes, els míssils o els virus. Per a solucionar el problema, Belén i els seus companys, hauran d’afanyar-se i viure un munt d’aventures que li portaran a conéixer en profunditat el món de l’aigua, i a valorar aquesta valuosa substància.

Què passaria si ens quedàrem sense aigua? i si tota l’aigua del planeta estiguera contaminada?

 

educació ambiental guerrea

Imatge: Il·lustració de Marina Pinilla en L’amenaça terrestre, amb escena de l’aventura d’educació ambiental sobre l’aigua . (Foto: L’Orquídia de Darwin).

 

Els protagonistes

Belén, la protagonista, és una intrèpida arqueòloga que estudia ruïnes relacionades amb l’ús de l’aigua en l’antiguitat. Està treballant a Egipte, en una excavació prop del Nil. Els seus amics la criden Betlem «Petrie» per ser gran admiradora d’Hilda Petrie.

Altres personatges del conte són Aziza i Ahmed, alumnes egipcis de Betlem, i Anuket, la deessa de l’aigua, la missió de la qual és protegir aquest element en l’univers. Una estranya criatura amb tres dits i de color blau que sempre va acompanyada de les seues tres mascotes alienígenes. També el general Custer, que dirigeix l’exèrcit i pretén solucionar el presumpte problema arremetent contra els extraterrestres.

Ju-Lin és el jove físic, amic de Betlem, que treballa en el Centre d’Investigació Espacial Galileu Galilei. És el que descobreix les naus extraterrestres i dóna la veu d’alarma a les autoritats, per indicació del seu cap, el Doctor John Herschel.

conte arqueologia i Educació Ambiental

Imatge: Belén, Aziza i Ahmed, protagonistes del conte d’educació ambiental, per la riba del Nil. (Foto: L’Orquídia de Darwin).

 

L’amenaça terrestre és recomanable per a treballar en segon i tercer cicle de primària. En el conte, es tracten continguts del currículum escolar de les àrees de ciències de la naturalesa i ciències socials, com ara: el cicle de l’aigua i els canvis meteorològics; l’equilibri ambiental; els problemes de l’aigua i les conseqüències per a l’ésser humà i el medi natural; les construccions (preses, termes, aqüeductes i altres infraestructures hidràuliques)… Aquestes temàtiques estan lligades al canvi climàtic i la sostenibilitat. També es dóna a conéixer la Carta Europea de l’Aigua.

En el que a llengua i literatura es refereix, com en tots obra literària, poden treballar-se: l’estudi i anàlisi de textos i elements bàsics; comprensió lectora; aplicació de normes gramaticals i ortografia; organització i presentació de textos i altres continguts específics d’aquest àmbit.

Sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), relacionats amb el conte, destaquem els ODS3, ODS6, ODS12, ODS13, ODS15 i ODS16.

ODS 3. Salut i benestar. Garantir una vida sana i promoure el benestar de totes les persones. Es treballa en particular la Meta 3.9. Reduir les morts i malalties per químics i contaminació de l’aigua, aire i sòl.

ODS6. Aigua neta i sanejament. Per a treballar en concret la meta 6.1 i 6.2. Accés universal a l’aigua potable i a preu assequible. Així com aconseguir l’accés a serveis de sanejament i higiene adequats i equitatius per a tots. La meta 6.3. Millorar la qualitat de l’aigua, reduint la contaminació i les aigües residuals. Augmentar la seua reutilització sense riscos. La meta 6.4. Aconseguir un ús eficient dels recursos hídrics i assegurar la seua sostenibilitat, reduint el número persones amb falta d’aigua i la meta 6.6. Protegir i restablir els ecosistemes relacionats amb l’aigua, inclosos els boscos, les muntanyes, els aiguamolls, els rius, els aqüífers i els llacs.

ODS 12. Producció i consum responsables. Es poden treballar diverses metes. Metes 12.1. i 12.2. Aconseguir un consum i una producció sostenible global, així com una gestió i ús sostenible dels recursos naturals. Meta 12.4. Aconseguir una gestió ecològicament racional dels productes químics i de totes les deixalles, i reduir significativament el seu alliberament a l’atmosfera, l’aigua i el sòl a fi de minimitzar els seus efectes adversos en la salut humana i el medi ambient.

ODS 13. Acció pel clima. Adoptar mesures urgents per a parar el canvi climàtic i els seus efectes. Metes 13.1. Enfortir resiliència i adaptació enfront de riscos climàtics i desastres naturals.

ODS 15. Vida d’ecosistemes terrestres. Gestionar de manera sostenible els boscos, lluitar contra la desertificació i la sequera. Meta 15.1.  Vetlar per la conservació, el restabliment i l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres i els ecosistemes interiors d’aigua dolça i els serveis que proporcionen, en particular els boscos, els aiguamolls, les muntanyes i les zones àrides. Meta 15.3. Conservació dels sòls i lluita contra les sequeres i inundacions.

Podem finalitzar aquest post, a manera de reflexió, amb la frase de Anuket al final del conte:

«recorda sempre que en l’univers tenim un tresor que és l’aigua. és de tots, és de totes. no la malgastes, no la contamines».

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X