Hui és un Dia del Llibre especial per la situació de pandèmia deguda al coronavirus. Les llibreries xicotetes han hagut de tancar en decretar-se l’estat d’alarma nacional. No hi haurà l’al·luvió de novetats, ni signatures d’autors, poques roses per Sant Jordi. Les llibreries xicotetes patiran el minvament econòmic que suposa aquesta situació.
En aquest moment és important recordar al «inventor del Dia del Llibre», Vicente Clavel (1888 – 1967), un editor, periodista i escriptor nascut a València. Va treballar a València i a Barcelona, on va residir fins a la seua mort. A Barcelona va posar en marxa la iniciativa d’aquesta celebració en 1926. Però el fonamental és recordar l’objectiu que perseguia: facilitar l’accés a la cultura mitjançant els llibres. Per a això va comptar amb el suport d’escriptors, editors, bibliotecaris, llibreries, personatges importants de l’època i les persones aficionades a la lectura.
És curiós que enguany, per primera vegada des de l’any 1976, no es farà el lliurament solemne del Premi Cervantes, en la Universitat d’Alcalá de Henares. Enguany, el premi és per a Joan Margarit que diu en un dels seus versos:
«la llibertat és una llibreria»
No oblidem aquest poema i la seua gran transcendència. Apostem per les llibreries xicotetes, de barri, a l’hora de buscar un llibre. I busquem la manera de secundar-les. Existeixen algunes propostes, com els vals regale per a recollir els llibres després del confinament. Aquesta és una idea fonamental per a un model d’economia local sostenible, fer costat a les baules més febles de la cadena —xicotetes llibreries, editorials i distribuïdors…—, que continuen tenint despeses però escassos ingressos.
Molts estem aprofitant per a llegir, llegir amb els nostres fills. Tenim una oportunitat d’or per a l’animació lectora real: ser exemple, ara que passem moltes hores amb els nostres fills i filles. No dir-los que lligen. Que ens vegen llegir, no amb el mòbil consultant la corba del COVID-19 i les XXSS.
El coronavirus i la situació de confinament, és una oportunitat per a la reflexió. Ara tenim temps de pensar en la importància de la cultura, de la ciència i el coneixement per a la humanitat. Cultura, ciència i coneixement que tenen la casa en les llibreries, en els llibres que allí viuen. I que són els que ens salvaran d’aquest coronavirus i dels quals puguen vindre. Encara que ara les llibreries estiguen tancades, que això ens servisca per a trobar el seu valor