En aquestes dates, on el canvi climàtic fa patent la problemàtica ambiental, i on s’aborda la necessitat urgent d’aconseguir la igualtat de drets entre dones i homes —hui és huit de març—, és oportú parlar de Arabella Burton Buckley (1840 – 1929). Crec que encaixa parlar d’ella per dues raons: d’una banda, va ser una de les primeres persones que va abordar la sensibilització per la naturalesa (hui diríem educació ambiental), donant conferències a la joventut, que després va recopilar en els primers llibres de literatura infantil i juvenil en matèria de ciència i educació ambiental. Segon, perquè com tantes dones, no va tindre el reconeixement i l’oportunitat que sí que van tindre els homes en la societat victoriana en la qual va viure, on s’invisibilitzava el treball fet per les dones. Així, Arabella B. Buckley, és una dona en la història de l’educació ambiental i la literatura infantil.

Arabella, com altres dones d’aqueixa època, va viure en un període interessant de la ciència, però on els homes eren els protagonistes i tenien a dones com a col·laboradores, però mai se’ls reconeixia el seu treball, ni se’ls tractava com a científiques. Amb només 24 anys va començar a treballar com a secretària del cèlebre geòleg Charles Lyell, ho va fer durant 11 anys (entre 1864 i 1875 data en què va morir Lyell). Donades les seues habilitats, va entaular amistat amb Charles Darwin i Alfred Russell Wallace, amb els qui mantenia correspondència. Llegint els seus llibres un es fa a la idea que era una dona amb àmplia formació científica i bona cultura.

Com a secretària de Lyell, va recollir informació sobre el comportament dels coloms per als treballs de Darwin, qui va sol·licitar a Lyell com havia de citar la informació recollida per Buckley, si «informació rebuda mitjançant Sir Ch. Lyell» i si citava directament a Buckley. El resultat és que no es va citar.

A la mort de Lyell va començar a donar conferències i a escriure sobre ciència. D’una banda pels seus coneixements i habilitats pedagògiques, les xarrades segurament les acompanyava d’experiments i tallers, la van facilitar iniciar-se, però és possible que també ho fera per necessitats econòmiques. Entre altres llibres va publicar The Fairy-Land Of Science, on recopilava xarrades realitzades per a xiquets, i veia l’ús de la fantasia com un recurs per a donar a conéixer les meravelles de la naturalesa a la joventut.

 

 

Imatge: The Fairy-Land of Science (col·lecció L’Orquídia de Darwin – Natura i Cultura).

 

Arabella va tindre el suport de Darwin i de Wallace, segurament per compassió i no per veure que en la lluita per la supervivència, la dona no jugava amb els mateixos avantatges en un món on la ciència era dels homes. I per a veure l’abast de la nostra dona de ciència, és important reconéixer que Charles Lyell, encara que va fer costat a Darwin, mai va estar convençut de la seua teoria donades les seues creences religioses. Però Arabella Buckley es va convertir en una darwinista convençuda que defensarà la teoria de l’evolucióen diversos llibres científics. En un d’ells assenyala:

««Podem aprendre que la lluita per l’existència, que va ensenyar a la formiga a sacrificar-se per la comunitat, també ensenya l’abnegada cura d’una mare pel seu fill, la dedicació entre amics, i resulta en un delicat amor per tots els éssers vius ja que reconeix que la simpatia i l’ajuda mútua són dues de les armes més poderoses, que són sens dubte els dos incentius més nobles que poden ser utilitzats en la lluita de la vida.»

En 1888 publica la quarta edició d’un manual de ciències naturals: A short history of Natural Science for the use of schools and young persons, utilitzat a les escoles i dirigit a la gent jove. En ell Buckley deia: «els grecs van ser ignorants en el coneixement de la naturalesa perquè no comprenien que les coses succeïen per causes naturals i no a causa de déus». I fent referència a l’origen dels éssers vius i a la transmissió dels seus caràcters, comentava en el seu llibre que «la Teoria de la Selecció Natural o teoria darwiniana com és sovint dita, va anar principalment elaborada pel gran naturalista Charles Darwin».

En relació a la importància de l’obra de Arabella, un editor americà recull en un anunci de llibres el següent: «el que tinga fills, i els traga a orejar-se a la muntanya, compre’ls la novel·la millor, que és el llibre de Arabella Buckley, on la ciència nova centelleja i entreté, i s’aprén quant de bo de bo se sap, en la Història breu de la ciència natural».

Arabella va ser una pionera a popularitzar la història natural entre la joventut des de la literatura. Adaptant el llenguatge científic al públic més jove. Va demostrar ser tan experta com altres autors més reconeguts, per exemple Charles Kingsley. I va ser més enllà, va iniciar la sensibilització ambiental quan en obres com The Life of a Primrose, inclosa en The Fairy-Land of Science(1878) planteja el valor d’una planta, concretament d’una xicoteta flor amb independència de la seua relació o valor per a l’ésser humà. Però qui coneix i més encara ha leido a Buckley i altres dones que van escriure per a popularitzar la ciència entre la joventut?

 

Compartir

Etiquetas:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X