Arriba el Nadal i tots sabem que fer regals està ple de riscos. Cal tindre en compte els gustos del que els rep, les seues necessitats i, si es pot, ambdues coses. Però quan pensem en els més xicotets hi ha més elements a considerar, entre uns altres la generació d’hàbits, la tasca educativa i la responsabilitat.

Si partim que regalar roba, és una missió difícil: la persona que regala ha de saber moda infantil; i encara així deus conèixer els seus gustos, la talla —no et pots passar en la talla, perquè no diguen que li veus al xiquet gros o a la xiqueta grossa—, o quina peça li va a agradar. Si regalem un joguet, l’anàlisi també és complex i la valoració de la responsabilitat del que regala diferirà de si es tracta d’un joguet educatiu, d’un que el xiquet o la xiqueta ha demanat en la carta als Reis Mags o a Papa Noel-Sant Nicolás, per que ho ha vist en la TV, i de molts factors.

Però regalar un llibre és diferent. Parla de tu, parla de qui ho rep, parla de la seua família, parla de com els veus, de com els vols veure, de la teua responsabilitat i de les teues pors. Sí, de les teues pors, per exemple a què diran alguns quan apareixes amb un llibre infantil, o dos, o un còmic: «si no ho va a llegir»… com si amb l’objecte de plàstic va a jugar molt. Queda’t amb la connexió «què diu el regal del llibre de tu i de com interpretes a l’entitat —xiquet o xiqueta, família— receptora».

Perquè siga més fàcil trobar el significat de regalar un llibre pots, com es diu per ací, fer una inversió del punt de vista: «trobar a algú llegint un llibre que t’encanta és com veure a un llibre recomanant-te a eixa persona”. Pots ser el regal per a un llibre, però també aqueix llibre et pot recomanar. Així que si en nadal fem regals, per què no regalar un objecte que ens torna el favor i ens pot recomanar? Que és agraït.

Quan regales un llibre a un xiquet, a més de paper i tinta en forma de paraules i il·lustracions, dónes en acolliment un element d’oci, de diversió, de despertar de la imaginació i d’aprenentatge. A més, l’interessant és que eduques i generes hàbits, ja que associat al regal, sense que es note, va l’obligació establida… ja ho has llegit? Què et va semblar? Comentaris, contacte, diàleg, motivació i promoció de la lectura, una tasca fonamental amb els xiquets. És com regalar-los un viatge, una funció de circ i riures, una sessió de relaxació, un curs de màgia…

 


Els llibres són un regal sempre valuós, sempre útil, pots regalar fins i tot bells llibres clàssics antics de llibreries de segona mà, així reutilitzem. (Foto col·lecció: Natura i Cultura).

En aquests temps de maquinetes, publicitat, consumismes, regalar un llibre és un gest de generositat, i a voltes de valentia. Regalar un llibre és descobrir el que de veritat volem dels xiquets i xiquetes que tenim a prop. Ens diu com els veiem o com els volem veure en el futur. Però a les vegada parla de tu.

Arrisca’t, pot ser que el llibre que regales este Nadal, es convertisca en una mica més que un objecte per a la caixa dels joguets oblidats, pot ser que siga el primer que faça descobrir i iniciar l’hàbit de la lectura. Així que com se sol dir: «no hi ha millor regal que un llibre». I encara que té els seus riscos, com qualsevol altre regal, els seus possibles beneficis són múltiples i d’alt valor. Jo regale llibres. I per als més xicotets tens contes educatius, com els de l’Orquídia de Darwin, o magnífics àlbums il·lustrats on la imatge i l’art desperten l’estètica, la creativitat i nous valors. I no ens oblidem, ajudem a les editorials i a les llibreries a seguir existint.

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

X